Mnoho žen nechce čekat na enkapsulaci nebo jinou přípravu placenty a rozhodnou se využít výhod syrové placenty okamžitě po porodu ve formě koktejlu. Jíst syrovou placentu je nejvíce prospěšné v průběhu prvních 24 hodin po porodu. Je však potřeba, aby o placentu bylo řádně postaráno a udržela se v dobrých podmínkách pro použití v syrovém stavu a pro následnou enkapsulaci nebo jinou formu zpracování. Syrový placentový koktejl má okamžitý pozitivní efekt na matku. Koktejl může být připraven bezprostředně po porodu placenty, do několika hodin.
Placenta v koktejlu není vůbec cítit, není poznat v chuti ani vůni. Placentový koktejl se musí uchovávat v ledničce a následně do 24 hodin vypít. Nedoporučujeme použití mléčných výrobků při přípravě koktejlu. Koktejl je vhodný pouze pro matku.
Pro přípravu koktejlu se využívá čerstvé, sezónní, oblíbené ovoce, nejlépe v bio kvalitě nebo z vlastní zahrady. Není-li dostupné čerstvé, lze využít i ovoce mražené. Do koktejlu je možné přidat i namočené sušené plody goji, zejména po náročném porodu a císařském řezu, a je dobré ho zředit kvalitním džusem nebo moštem nebo trochou kojenecké vody. Pozor na alergie.