Počet kapslí vyrobených z jedné placenty se pohybuje cca od 60 do 200 kusů. Záleží na výběru metody zpracování (TČM kapslí bude méně, než RAW kapslí) a velikosti placenty. Kapsle by měly vydržet zhruba na celé období šestinedělí.
PLACENTOVÉ KAPSLE TČM (vařené v páře s dalšími přísadami)
Tento způsob přípravy byl vyvinut Raven Lang, porodní asistentkou a TČM lékařkou, v souladu s principy tradiční čínské medicíny a specifickými potřebami ženy v poporodním období. Je to nejstarší známý a nejčastěji používaný recept pro přípravu placenty.
Charakteristickým znakem tohoto způsobu zpracování je vaření v páře spolu s dalšími vhodnými přísadami – placenta se před sušením napařuje s vybranými bylinami a kořením. Vaření v páře = přidání "tepla" do placenty se považuje v čínské medicíně za prvek, který tonizuje, povzbuzuje životní energii a vyživuje krev. Procesem vaření v páře však dojde ke ztrátě enzymů, je možné, že se sníží i obsah hormonů či dalších látek. Tonizační a výživné vlastnosti placenty připravené metodou TČM se nejlépe hodí k dlouhodobému užívání, kdy cílem je snížit poporodní deprese, zlepšit produkci mléka nebo doplnit energii po porodu.
Kontraindikace užívání placentových TČM kapslí: Placenta, a tepelně upravená obzvlášť, by neměla být užívána, pokud je v těle teplo/horko z nedostatku jin. Tento nedostatek se dá charakterizovat jako rozpálené tváře, horké dlaně a chodidla, odpolední horečka, noční pocení (tohle je běžné v průběhu menopauzy a mnohé z toho je způsobeno jin). V tradiční čínské medicíně je mnoho akutních onemocnění, zvláště těch spojených s horečkou, zimnicí, bolestí a kýcháním, považováno za invazi patogenního zla. Placenta by při těchto příznacích neměla být nikdy užívána. Placenta má silný tonizační účinek a nerozlišuje mezi tělesnou obranou čchi a invazivním patogenem. Při užívání v průběhu nachlazení, nemoci nebo zánětech, např. prsu (které jsou provázeny horečkou, bolestí, zimnicí atd.) může patogen užitím placenty zesílit a jít hlouběji. To je stejný důvod, proč by se v takových případech neměl užívat ani tonizující ženšen.
PLACENTOVÉ KAPSLE KLASICKÉ, RAW (syrové)
Klasická metoda se používá pro klienty, kteří chtějí v placentě zachovat maximum živin. Tato metoda je založena na myšlence, že teplo ničí životně důležité enzymy a další látky a prvky v potravinách. Většina času přípravy placenty je omezena na teplotu 50°-60°C. V případě úpravy placenty se můžeme setkat s argumenty, že klasická metoda obsahuje více hormonů a živin než metoda vaření v páře. Klasická příprava je z hlediska TČM považována za extrémně chladnou, a proto je nevhodná pro delší použití v dalších měsících po porodu. Klasické kapsle jsou zvláště vhodné k intenzivní a krátkodobé podpoře krvetvorby. Klasické placentové kapsle jsou obvykle užívány nejdéle v průběhu prvních 6 měsíců po porodu.
Možné vedlejší účinky užívání placenty v kapslích:
PUPPP = Polymorfní erupce (synonymum – pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy): jde o silně svědící kožní onemocnění, které se objevuje ve třetím trimestru většinou první gravidity, ke zlepšení dochází obvykle během několika dní po porodu, v dalších těhotenstvích se objevuje jen zřídka a jeho projevy bývají méně výrazné. Jeho výskyt je udáván v poměru asi 1:200 těhotenství.